Aromavita: Biljna ulja

Aromavita: www.aromavita.net >> Biljna ulja

Napomena: SVA NAŠA ETERIČNA I BILJNA ULJA SU PROVJERENE KVALITETE I 100% ČISTA!

(Informacije i narudžbe na telefon 01/60-40-424 (9-16 sati) ili na info@aromavita.net)

Biljna (nosiva) ulja se koriste da bi se eterična ulja razrijedila za masažu. Noseće ulje je ono koje unosi eterično ulje u tijelo, odatle i naziv "nosiva". Biljna ulja su nehlapiva, ostavljaju masni trag na papiru ili materijalu. Nehlapivo ulje je spoj glicerina i masne kiseline - glicerid, a naziva se nehlapivim da bi ga se moglo razlikovati od eteričnih ulja. Nosiva ulja uglavnom su žućkaste boje. Mogu postati užegnuta u kontaktu sa zrakom i toplinom. Potrebno ih je čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

BADEMOVO ULJE, JOJOBA ULJE, MASLINOVO ULJE, AVOKADOVO ULJE, SEZAMOVO ULJE, ULJE GROŽĐANIH KOŠTICA, KANTARION, NEVENOVO ULJE, SUNCOKRETOVO ULJE, ULJE KOŠTICA MARELICA, ULJE PŠENIČNIH KLICA, ULJE CRNOG KIMA, ULJE NOĆURKA, ULJE KOŠTICA BRESKVE

BADEMOVO ULJE: Prunus amygdalis var. dulcis
Bademi se uzgajaju u Maloj Aziji, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Portugalu i Španjolskoj. Skoro 40 - 46 % težine može se istisnuti ulja iz koštice uz primjenu otapala uz hladno stiskanje. U farmaciji bademovo ulje znači samo ulje Prunus amygdalusa, ali ulja Amygdalus persice (breskvine koštice) ili Prunus armeniace (marelice) su vrlo slična i mogu se koristiti za mnoge svrhe kao i bademovo. Dvije karakteristike koje to ulje ima, a maslinovo nema, su da ima manje mirisa i ne postoji tako velika mogućnost da užegnu.
Svojstva i djelovanje
Slatko bademovo ulje jedno je od najpopularnijih nosivih ulja. Najbolje se dobiva hladnim istiskivanjem. Bogato je uljnom kiselinom (mono-nezasićena masna kiselina), vrlo je uljevito i nema neki miris. Odlično zaštićuje kožu, omekšava je i hrani. Korisno je u smirivanju svrbeža uzrokovanog osipom.
JOJOBA ULJE: Simmondsia sinensis
Jojoba nije ulje, nego je tekući vosak. Puno je koriste kozmetičke industrije. Može se upotrijebiti umjesto pčelinjeg voska kao emulgator u kremama. Jojoba je vrlo stabilno ulje i izvanredno se čuva. Jedno je od najskupljih ulja.
Svojstva i djelovanje
Kemijska struktura jojobe ne samo da nalikuje sebumu već se kasnije može u njemu otopiti što je čini korisnim uljem u tretiranju akni. Sadrži mirističnu kiselinu koja ima antiinflamatorna svojstva.
MASLINOVO ULJE: Olea europaea
Tradicionalno se koristi za kuhanje i liječenje. Posebno je popularno tzv. "Djevičansko" maslinovo ulje koje se preporuča bolesnicima s povećanom količinom kolesterola i srčanim problemima. Zelenkaste je boje. Po kemijskom sastavu najsličnije je sebumu, što mu omogućuje dobro i brzo prodiranje u kožu.
Svojstva i djelovanje
Djeluje umirujuće na nadraženu i upaljenu kožu, te je izvanredan za rane i ogrebotine.
AVOKADOVO ULJE: Persea americana
Ulje se dobiva istiskivanjem iz voća (plod avokada) koje je oštećeno i nije prikladno za prodaju na tržnici. Narezano i dehidrirano voće stiskanjem daje tamnozeleno ulje.
Svojstva i djelovanje
Ulje avokada se vrlo lako čuva, ali ne smije se hladiti zato što bi neki dijelovi uzrokovali zamagljenost (zagrijavanjem se ponovo vraća u normalu). Ovo ulje jako dobro prodire u kožu, cijenjeno je u masaži i pripremi mišića za napore. Također ima neka svojstva koja pospješuju zarastanje rana i bogato je lecitinom. Sadrži vitamine A, B i D.
SEZAMOVO ULJE: Sesamum indicum
Dobiva se iz sjemenki sezama hladnim prešanjem. Svijetložute je boje. Često se koristi za masaže.
Svojstva i djelovanje
Ulje je bogato vitaminima i mineralima, posebno vitaminom E, a sesamol daje ulju vrlo veliku stabilnost. Izvanredno je za suhu kožu, psorijazu i ekceme. Štiti kožu od štetnog djelovanja sunca.
ULJE GROŽĐANIH KOŠTICA: Vitis vinifera
Ovo ulje prvo je proizvedeno u Francuskoj kao zamjena za maslinovo ulje. Gotovo svo ulje koštica od grožđa sada se uvozi iz Kalifornije, iako se ulje bolje terapeutske vrijednosti nabavlja iz Francuske. Iskorištene koštice od grožđa prvo se operu, osuše i samelju prije izvlačenja ulja parom. Ovo ulje je bez okusa, bez mirisa, skoro bezbojno i ne uzrokuje nikakve alergije. Sadrži vitamin F. Nije pokvarljivo, ali preporuča se dodavanje antioksidanata.
Svojstva i djelovanje
Idealno je za kuhanje za bolesnike s povišenim krvnim tlakom i arterosklerozom. Ulje koštica od grožđa nakon upotrebe ostavlja kožu glatkom i nemasnom.
KANTARION: Hypericum perforatum
Ulje nastaje namakanjem biljke gospina trava u maslinovom ulju. Cvjetovi gospine trave, (ne potpuno otvoreni) stavljaju se u maslinovo ulje. Biljni materijal i ulje izloženo je djelovanju sunca 40 dana. Nakon toga ulje dobiva tamnocrvenu boju.
Svojstva i djelovanje
Ima snažno antiinflamatorno djelovanje stoga je izvanredno za tretiranje neuralgija, išijasa i fibroza. Koristi se za opekline, rane, ubode insekata i ogrebotine. Zajedno s eteričnim uljima djeluje izrazito sinergistički.
NEVENOVO ULJE: Calendula officinalis
Neven raste u Europi. Vrlo je cijenjena biljka u travarstvu i služi za liječenje mnogih problema. Cvietovi imaju premalo eteričnog ulja da bi se isplatila njegova eksploatacija. Sva terapeutska svojstva dobivaju se namakanjem cvjetova u suncokretovom ulju.
Svojstva i djelovanje
Ulje ima snažno antiinflamatorno djelovanje, antispazmodično, holeretično i vulneričko. Izvanredno je u tretiranju rana, "puknutih" vena, proširenih vena, ogrebotina, hemeroida, čireva i tvrdokornih rana. Njime se mogu tretirati skoro svi kožni problemi. Zajedno s eteričnim uljima djeluje izrazito sinergistički.
SUNCOKRETOVO ULJE: Helianthus annuus
Proizvodi se iz sjemenki zrelih biljaka i dobiva se pomoću hladnog istiskivanja. Ovo ulje ima finu i laku strukturu i vrlo je ugodno za korištenje, jer ostavlja kožu glatkom i nemasnom.
Svojstva i djelovanje
Suncokretovo ulje sadrži vitamine A, B i E i vrlo mnogo nezasićenih masnih kiselina, što ga ćini djelotvornim kada je u pitanju ateroskleroza. Ima zaštitno djelovanje na kožu i korisno je protiv čireva, modrica i kožnih bolesti. Suncokretovo ulje ima diuretska svojstva, djeluje kao sredstvo za iskašljavanje, a sastojak tog ulja, inulin, koristi se za liječenje astme.
ULJE KOŠTICA MARELICA: Prunus armeniaca
Ulje koštica marelica se dobiva hladnim prešanjem koštica marelica. U tradicionalnoj kineskoj medicini ulje koštica marelica se upotrebljavalo protiv astme i u tretiranju tumora.
Svojstva i djelovanje
Oralna primjena: - redukcija kolesterola, laksativno djelovanje. Vanjska primjena: - izvrsno ulje za zaštitu kože, protiv ekcema, pogodno za osjetljivu, suhu i stariju kožu. U kozmetici se koristi u briljantinu, sapunima i kremama.
ULJE PŠENIČNIH KLICA: Triticum vulgare
Ulje je bogato vitaminima i ima narančastosmeđu boju. Iako je bogato vitaminom E, ulje pšenične klice koristi se da bi povečalo stabilnost drugih manje stabilnih ulja
Svojstva i djelovanje
Ulje je korisno za suhu i ostarjelu kožu, iako je preteško da bi se koristilo samo u masaži. Koristi se 5-15% u smjesama za masažu. Kada se uzima interno, pomaže nateklim venama, osipima i probavi, te pomaže odstranjivanju kolesterola iz vena. Napomena: pošto je to protein, mogu se pojaviti kontraindikacije kod osoba sklonih alergijama. Ako niste sigurni tada testirajte.
ULJE CRNOG KIMA: Nigella sativa
Ulje se dobiva postupkom hladnog prešanja sjemenaka. Primjena: akne, bronhalna astma, crijevne gljivice, šećerna bolest, ekcemi, detoksikacija, bolovi u zglobovima, kožne gljivice, kašalj, upala pluća, sklonost, infekcijama, neurodermititis, njega kože, psorijaza, protiv menstrualnih tegoba.
Svojstva i djelovanje
Uz pomoć crnog kima imunološki sustav koji je ispao iz ravnoteže, ponovno se harmonizira i na prirodan način postiže optimum. Crni kim je joker za zdravi imunološki sustav. Crni kim višestruko pomaže kod raka i njegove prevencije: stimulira proizvodnju obrambenih stanica, štiti tjelesne stanice od oštećenja, razara stanice tumora, povećava broj B stanica koje proizvode antitijela. Preporučljiva količina uzimanja ulja crnog kima je jedna čajna žličica dnevno u periodu od tri do šest mjeseci. U pojedinačnim slučajevima može veća doza i duže vrijeme primjene.
ULJE NOĆURKA: Oenothera biennis
Ulje noćurka sadrži vitamine ( B3, B6, C) i cink. Zbog GLK-a ulje noćurka može biti vrlo brzo uništeno od svjetla, vrućine i zraka.
Svojstva i djelovanje
Oralna primjena: sniženje kolesterola, prevencija srčanih bolesti, sniženje krvnog tlaka, tretiranje atipičnih ekcema, smanjenje menstrualnih tegoba. Vanjska primjena: protiv peruti, tretiranje psorijaze, tretiranje ekcema, za suhu kožu.
ULJE KOŠTICA BRESKVE: Prunus persica
Ulje koštica breskve se dobiva hladnim prešanjem koštica.
Svojstva i djelovanje
Oralna upotreba: djeluje kao laksativ, snizuje kolesterol. Vanjska upotreba: tretiranje ekcema, za zaštitu kože. U kozmetici se ulje koštica breskve koristi za osjetljivu, suhu i stariju kožu. To je odlično ulje za masažu lica.

Na vrh stranice